Wijziging van de aansprakelijkheidsregels vanaf 1 januari 2025


Juridische Achtergrond: Afschaffing Quasi-immuniteit

De recente aanpassing aan Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (BW) in België heeft de spelregels voor aansprakelijkheid binnen de juridische wereld behoorlijk opgeschud. Hulppersonen, zoals aannemers, consultants, en bestuurders, konden voorheen rekenen op een zekere quasi-immuniteit. Zo'n hulppersoon kon alleen door hun directe opdrachtgever, en niet door derden, aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade. Deze bescherming is nu van tafel geveegd, wat ingrijpende consequenties met zich meebrengt.

Praktische Gevolgen vanaf 2025: Wat Verandert er voor Bedrijven?

Vanaf 1 januari 2025 zullen bedrijven, meer dan ooit, zorgvuldig moeten omspringen met de samenstelling van hun contracten en algemene voorwaarden. Verzekeringen zullen onder de loep genomen moeten worden om te garanderen dat alle betrokken partijen gedekt zijn. Het risicobeheer krijgt ook een nieuwe dimensie; aangezien vorderingen niet langer bij de opdrachtgever alleen kunnen worden neergelegd.

Als deskundige in het verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht staat Advocatenkantoor Paesen-Neyens-Dirckx klaar om u door deze veranderingen heen te loodsen. Onze specialisatie in diverse rechtsgebieden, waaronder handelsrecht en contractenrecht, maakt ons tot een waardevolle partner voor uw onderneming.

Contracten en Algemene Voorwaarden

Het is nu essentieel om uw contracten en voorwaarden tegen het licht te houden. Zijn deze opgewassen tegen de nieuwe normen van Boek 6 BW? Ons kantoor kan helpen bij de herziening en het opstellen van afspraken die rekening houden met de nieuwe aansprakelijkheidsregels.

Conclusie: Wees Voorbereid op Wijzigingen in Aansprakelijkheid

De afschaffing van de quasi-immuniteit van hulppersonen door de wijziging van Boek 6 BW vereist een proactieve houding. Het is tijd om na te denken over de toekomst: hoe kunt u anticiperen op de risico's en uw bedrijfsvoering daarop afstemmen? 

Wilt u meer weten over hoe deze wetswijziging specifiek uw onderneming kan beïnvloeden? Bezoek onze website of neem contact op via +32(0)89258525. Ons team van gespecialiseerde advocaten staat voor u klaar!

Ons kantoor aan de Kloosterpoort 21 in Bree is geopend van maandag tot vrijdag, van 08u30 tot 12u00 en van 13u30 tot 17u00. 

 

Contact | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree

Wilt u dat Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.