- Aan de voorwaarden om regelmatig verzet aan te tekenen wordt eigenlijk weinig veranderd:
- Het verzet moet worden aangetekend overeenkomstig de wettelijke vormen en termijnen;
- Het bestreden vonnis moet bij verstek zijn gewezen;
- Er mag geen voorafgaandelijk ontvankelijk hoger beroep zijn ingesteld tegen de verstekbeslissing.
Concreet: wanneer het zeker is dat de eiser in verzet kennis had van de dagvaarding in de procedure waarin hij verstek heeft gelaten – wat het Openbaar Ministerie moet aantonen – wordt zijn verzet “ongedaan” verklaard indien hij geen gewag maakt van “overmacht” of van een “wettige reden van verschoning” ter rechtvaardiging van zijn verstek.
Bovendien vereist de nieuwe regelgeving dat de eiser in verzet persoonlijk of via een advocaat verschijnt in de verzetsprocedure. Wanneer hij nogmaals verstek laat gaan, ongeacht de reden en zelfs indien zijn verzet al ontvankelijk werd verklaard, is er ook sprake van ongedaan verzet en wordt dit niet meer behandeld. Tegen deze beslissing staat ook geen nieuw verzet meer open. Hoger beroep tegen de beslissing die het verzet ongedaan verklaart is wel nog mogelijk.
Houd er rekening mee dat de verzetstermijnen in het strafrecht nog steeds uiterst kort zijn, namelijk afhankelijk van de situatie 15 dagen na betekening van het verstekvonnis dan wel 15 dagen na kennisname hiervan.
Wordt u geconfronteerd met een verstekvonnis dat tegen u werd uitgesproken en overweegt u hiertegen stappen te ondernemen, aarzel niet om ons te contacteren. Advocatenkantoor Paesen & Neyens staat u bij met raad en daad.